Nagyvilág

Nem tetszik Brüsszelnek az adómentes pálinka

pálinkafesztiváli (pálinkafesztivál, )
pálinkafesztiváli (pálinkafesztivál, )

Az Európai Bizottság mielőbb betiltatná a hagyományos tojóketreceket is. Külön fészkelő helyet, kapirgáló teret és ülőrudat akarnak a szárnyasoknak.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy módosítsa azt a jogszabályt, amely bizonyos feltételek mellett mentesíti a gyümölcspárlatokat, vagyis a pálinkát a jövedéki adó alól.

Eszerint 50 litert adómentesen állíthatnak elő a háztartások vagy a szeszfőzdék, ha saját maguknak készítik a röviditalt. Ez azonban több annál, amennyit az unió még eltűr. Ha a szabályozást Budapest nem hozza két hónapon belül összhangba a közösségi joggal, az ügy az EU bírósága elé kerülhet.

Brüsszel tíz tagállamot – köztük Magyarországot – felszólított arra, hogy hajtsák végre a hagyományos tojóketrecek használatának betiltását előíró irányelvet. Ez kimondja, hogy a tojótyúkok csakis fészkelő hellyel, kapirgáló térrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben tarthatók.

Emellett a bizottság szerint teljes egészében az uniós irányelveket kellene érvényesíteni idehaza a beruházások környezeti hatásainak vizsgálatakor. A kormány és az Országgyűlés több ponton is módosította a szabályozást, de ez Brüsszel szerint nem elég.

Matolcsyék hagyományőrzésre hivatkoznak

A pálinkafőzéssel kapcsolatos uniós aggályokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: a pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális örökségének része, Magyarország pedig – hasonlóan más uniós államokhoz – biztosítani akarja e hagyomány fennmaradását. Ezért teremtette meg a kormány – a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével – a házi pálinkafőzés szabadságát.

A tojókkal nem lesz gond

Magyarország időben befejezi a tojótyúkketrecek korszerűsítését, korábbi vállalásának megfelelően július 31-ig megfelel az erről szóló európai uniós irányelv előírásainak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca emlékeztet: a tojótyúkok védelméről szóló európai uniós irányelv szerint legkésőbb 2011. december 31-ig meg kellett volna szüntetni a hagyományos ketrecek használatát. Ezt sok gazda nem tudta teljesíteni, ezért július végéig haladékot kapott hazánk az EU-tól. A magyar hatóság folyamatosan követi, kiemelt módon ellenőrzi az átállás folyamatát – hangsúlyozza a szaktárca.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik