Nagyvilág

Járványként terjed a dohányzás Amerikában

Járványos méreteket öltött a dohányzás az amerikai fiatalság körében - állapította meg az amerikai tisztifőorvos a témában készült jelentésében.

Minden negyedik végzős középiskolás rendszeresen dohányzik, és a statisztikák szerint nyolcvan százalékuk felnőtt életében is a szokás rabja marad – hangsúlyozta a csütörtökön közzétett jelentés. “Ma több mint hatszázezer felső tagozatos és hárommillió középiskolás dohányzik. Nem akarjuk, hogy gyerekeink elkezdjenek valamit, amit későbbi életük során nem lesznek képesek megváltoztatni” – fogalmazott Regina Benjamin, az amerikai közegészségügyi szolgálat tisztifőorvosa a dokumentumban, amely kitér a fiatalkori dohányzás egészségügyi kockázataira és hatásaira is.

A becslések szerint naponta 3800 amerikai gyerek gyújt rá első cigarettájára, tíz dohányzóból kilenc 18 éves kora előtt szokik rá a cigarettára. A dohányzók 99 százaléka 26 éves kora előtt kezdi a cigarettázást, így már egészen korán ki vannak téve a dohányzás hosszú távú káros hatásainak, köztük a tüdőráknak és a szívbetegségeknek.

A tisztifőorvos hivatala utoljára 1994-ben készített átfogó jelentést a fiatalok dohányzásáról. Bár azóta az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a dohányzók aránya, az utóbbi évtizedben a fiatalok körében nem értek el haladást a dohányzás visszaszorításában, mert a dohánygyárak éppen a fiatal korosztályt célozták meg marketingkampányaikkal.

A jelentés bírálta a dohánygyárakat, amelyek óránként több mint egymillió dollárt – napi több mint 27 millió dollárt – fordítanak a dohánytermékek marketingjére és reklámozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik