Belföld

Füstbe mehet a lakáskocsmárosok terve

Leleménnyel sem kerülhetik meg a „lakáskocsmák” a dohánytilalmat – legalábbis ez derül ki az ÁNTSZ Hír24-nek küldött leveléből.

Korábban a Hír24 is beszámolt, legutóbb pedig az Origo készített riportot egy „közösségi dohányzóhelyről”, amelyet egy magánlakáson rendeztek be, ám megtévesztésig hasonlít egy klasszikus kocsmához. A vállalkozás létrehozója szerint ő nem vendéglátóhelyet, hanem klubot üzemeltet: a lakásán fogad embereket, akiknek megengedi a dohányzást. Italokat nem mérnek a helyiségben, azokat különböző futárcégekkel szállíttatják a helyszínre.

Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos szerint a magánlakás abban a pillanatban, hogy szolgáltatást nyújt – vagyis helyet biztosít magánszemélyeknek, akár dokumentálható ellenszolgáltatás nélkül -, közforgalmú hellyé válik, és érvényes rá a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály; azaz tilossá válik a dohányzás.

Hangsúlyozta: ezek a helyek is ellenőrizhetők, április 1-je után pedig szankcionálhatók is: a tulajdonos 250 ezer forintig terjedően, mint közforgalmú intézmény pedig 2,5 millió forintig büntethető.

A helyettes tisztifőorvos közölte: még nem találkoztak hasonló hellyel, de ellenőreik munkaterv és kockázatbecslés szerint, az alapján, hol valószínűsíthető leginkább, hogy dohányoznak, munkaidőben és munkaidőn túl is ellenőriznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik