Nagyvilág

Móriczcal példálózik az Economist

Móricz Zsigmond Rokonok című műve a kisvárosi korrupcióról máig érvényes Magyarországra – írta az Economist.

A Rokonok, Móricz Zsigmond “e kegyetlen tanulmánya a kisvárosi korrupcióról” igaznak hangzik bárki számára, aki rendszeres kapcsolatban áll a magyar állammal – írta a The Economist kelet-európai blogjában (Eastern Approaches). A vezető brit gazdasági-politikai folyóirat Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár lemondására és az ennek indokait részletező, kiszivárgott levelére utalva azt írta, hogy a fejlemény nyomán a Rokonok “időtálló sztorija ismét előkerült”. A The Economist idézi az origo.hu hírportált, amely szerint az államtitkárt “a Fideszen belüli agrárüzleti lobbi hatalma frusztrálta”.

A blogbejegyzés szerint mindez kínos azért is, mert a nem egészen két éve hatalomra került kormány a korrupció kultúrájának elsöprését ígérte, és a szakítást a kommunista múlttal. A retorika és a tettek közötti szakadék “brutális módon megmutatkozott” a múlt héten is, amikor az LMP javasolta a kommunista korszak titkosrendőrségi levéltári anyagainak hozzáférhetővé tételét.

A javaslatot mindegyik ellenzéki párt támogatta, még az MSZMP-utód szocialisták is, az antikommunista ifjúsági mozgalomként alakult Fidesz azonban leszavazta. A levéltárak zárva tartása “a piszkos politikai trükkökben jártas pártalkalmazottakon kívül” nemigen szolgálja senki másnak az érdekeit – áll a The Economist írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik