Belföld

Havi egymilliót bukik Budai Gyula

Betesz neki a bérplafon: ennyivel keres kevesebbet az elszámoltatási kormánybiztos, ha elfoglalja az agrártárca államtitkári székét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, Ángyán József január közepén jelentette be, hogy távozik, a napokban részletesen feltárta döntésének okait, tegnap pedig az is kiderült, hogy Budai Gyula lesz az utódja, várhatóan március 1-jétől.

Arról még nem született döntés, hogy Budai megtartja-e kormánybiztosi pozícióját, egy ideig azonban szeretné végezni ezt a munkát is. Budai egyébként a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a szervezet országos elnöksége és választmánya jelölte őt az államtitkári pozícióra.

Az Így írnánk mi blog szerzői szerint még akkor is csökken a politikus javadalma, ha minkét pozícióját megtart(hat)ja. Országgyűlési képviselőként havi 1 240 665 forint a fizetése, elszámoltatási kormánybiztosként további 997 200 forint jár neki, vagyis 2 237 865 forintot kaszál havonta, amivel az élen áll a kormánypárti politikusok mezőnyében.

Az államtitkári kinevezéssel azonban már életbe lép a bérplafon, amely szerint a több tisztséget is betöltő állami vezetőket csak úgynevezett alapdíj illeti meg. Ezek alapján Budai fizetése a következőképp alakulhat március 1-jétől: képviselői fizetése az alapdíjra csökken, ez 231 900 forint.

Emellé csupán államtitkári juttatását, havi 997 200 forintot kapja meg, ami összesen 1 229 100 forint. Így mindent egybevéve havi 1 008 765 forintos bukta vár a tisztséghalmozó Budai Gyulára.

“Sok sikert”

Az LMP egyébként reméli, hogy Budai Gyula agrár-államtitkár nagyobb sikerrel veszi fel a harcot az oligarchákkal szemben, mint Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

A párt közleménye szerint az államtitkári szék birtokosaként „saját hátországa tagjait kell majd elszámoltatni, akik olykor százmilliárdokat mozgatnak, és igen jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek”, hiszen miattuk kényszerült távozni Ángyán József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik