Nagyvilág

Magyar újságírók pöröltek egymással az Európai Parlamentben

Merre tart Magyarország? címmel a médiaszabadság magyarországi helyzetéről tartott kedden bő kétórás meghallgatást az Európai Parlament (EP) többpárti médiaügyi munkacsoportja Brüsszelben.

Bolgár György, a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője “az utolsó független, a kormányt bíráló” rádióállomásként jellemezte a Klubrádiót. A frekvenciapályázati ügy ismertetésekor azt hangsúlyozta, hogy az országos közéleti kérdések megvitatására nagy hangsúlyt helyező rádió számára hátrányosan fogalmazták meg a pályázati feltételeket.

A Népszabadság főszerkesztő-helyettese egyebek között arról beszélt: nem csupán a közlés szabadsága, hanem a szabad közlés tartalmához való széles körű hozzáférés lehetősége is szükséges a sajtószabadsághoz.

Horváth Gábor szóvá tette, hogy az MTI “ingyenessé tette szolgáltatását”, és ezzel elérte, hogy a pénzforrásokban nem bővelkedő médiavállalkozások nem fizetnek elő alternatív hírforrásra. Az újságíró felhívta a figyelmet az öncenzúra jelenségére.

Pindroch Tamás, a Magyar Hírlap újságírója szerint ez a kép egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Közölte: a jelenlegi kormány alatt nem történt olyan, mint 2007-ben, amikor a titkosszolgálat lépett fel a Magyar Nemzet egyik újságírója ellen, mert az a titokminiszter épülő villája környékén érdeklődött. Beszámolt arról, hogy őt magát is jogellenesen őrizetbe vette a rendőrség 2009-ben a visszaélések feltárása miatt, valamint a Hír TV újságíróit úgy akarták hitelteleníteni az előző kormány idején, hogy kábítószert próbáltak csempészni a kocsijukba.

Jean-Marie Cavada francia néppárti EP-képviselő, a médiaügyi munkacsoport vezetője közölte: a rendezvénynek az volt a célja, hogy tényekkel és konkrétumokkal segítse elő a tisztánlátást. Tanja Fajon szlovén szocialista EP-képviselő azt emelte ki, hogy nem Magyarország elleni támadásról, hanem az európai értékek védelméről van szó.

Schöpflin György magyar néppárti képviselő szerint ideológiailag megalapozott kampány folyik Magyarország ellen, amelyben “a bűnösség vélelméből” indulnak ki. Szerinte ez a kampány a szándékolttal ellentétes hatást vált ki. Közölte: a támadások valószínűleg arra is visszavezethetők, hogy az EP-képviselők nem ellenőrzik kellőképpen a magyar médiahelyzetről szóló állításokat.

A szocialista Göncz Kinga arról szólt, hogy az EU-tagjelölt országokat még szigorúan ellenőrzik a médiaszabadság szempontjából, de az EU-taggá válással ez nem folytatódik. A jobbikos Morvai Krisztina felvetette, hogy az előző magyar kormányok idején nem indítottak vizsgálatokat a magyar hatóságok jogsértéseivel szemben az EP-ben. Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő a rendezvény után újságíróknak azt mondta, hogy a bírálók állításai konkrétumok nélküli “ürességekből” álltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik