Nagyvilág

Magyarország és EU csatája a külföldi sajtóban

Második front nyílt az "erejét kockázatok nélkül fitogtató" Európai Bizottság és Magyarország csatájában - írták a külföldi lapok.

Vezető téma volt a külföldi sajtóban az Európai Bizottság kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló döntése. A vezető amerikai és európai lapok kiemelték: a brüsszeli indítvány példa nélküli az Európai Unióban.

A The New York Times szerint második front nyílt Magyarország és az Európai Unió között a döntéssel, és “a konfliktus ismét szembeállítja egymással Orbán Viktort és az EU végrehajtó ágát”. A vezető amerikai liberális újság szerint úgy tűnik, az Európai Bizottság erőfitogtatásáról van szó.

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap emlékeztett arra, hogy a javaslat egybeesik Magyarországnak az Európai Bizottsággal folytatott csatájával, amely azok körül az “ellentmondásos törvények” körül folyik, amelyek “tisztségviselők szerint a központi bank és a bírósági rendszer függetlenségét fenyegetik”,

A Financial Times Deutschland úgy fogalmazott: a kohéziós pénzek ügye “tovább ronthatja a már így is rendkívül feszült viszonyt az EU és Magyarország között”. A Der Standard című liberális osztrák napilap szerint Brüsszel csak példát akar statuálni, és az eljárás politikailag motivált, de a magyar kormány “önsajnálata” és a bírálók támadása “a tökéletes recept az EU-val fennálló konfrontáció elmélyítéséhez”.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szerint az Európai Bizottság öngólt lőtt azzal, hogy Orbán Viktor kormányának példás megbüntetéséről döntött: Magyarországról nem lehet elmondani, hogy káoszával jobban veszélyezteti uniós partnereit, mint bárki más. “Nem tagja az euróövezetnek és csak a saját pénznemét veszélyezteti (…) akkor miért Magyarország?” van büntetve – kérdezte a lap.

A Süddeutsche Zeitung megjegyezte: nem Magyarország az egyetlen, amely nem tartja be a hiányra vonatkozó szabályokat, az EB szerint azonban az egyetlen tagállam, amely nem tett meggyőző erőfeszítéseket a deficit korlátozására. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív német lap kommentárja szerint a “kicsi” és az euróövezeten kívüli ország ellen fellépő EB különösebb kockázat nélkül próbálgathatja erejét, a valódi próbatétel pedig majd akkor következik, amikor például Franciaországgal szemben kell eljárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik