Belföld

Befagy az uniós pénzcsap?

Nyílt fenyegetést kaphat Magyarország még e héten Brüsszelből.

A Népszabadság bizottsági forrásból származó értesülése szerint az Európai Bizottság szerdán tesz javaslatot a kohéziós alapokból származó támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére Magyarország túlzott költségvetési hiánya miatt. Konkrét összegekről egyelőre nem tudni, azok csak szerdán válnak világossá.

A felfüggesztés a következő költségvetési évre vonatkozhat, folyamatban lévő projektekre nem. Olyanokra azonban igen, amelyeket a bizottság már “azonosított”, de a kifizetés még nem kezdődött meg. A korábbi számítások szerint jövőre a támogatások felfüggesztésével 1,714 milliárd euró (nagyjából 500 milliárd forint) kifizetését állítanák le – írja a lap.

Előzőleg a Bruxinfo írt arról, hogy az EU felfüggesztheti az uniós források kifizetését, mivel csatlakozásunk óta magas a költségvetés hiánya, és nem tudjuk meggyőzni az Európai Bizottságot a tartós deficitcsökkentésről sem. A források átmeneti befagyasztására még soha nem volt példa az unióban.

Varga Mihály: nem sikerült tartani úri becsületszavunkat

Az EU szeretné megmutatni, ki diktálja igazán a tempót – mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár a köztévé reggeli műsorában. Varga Mihály szerint még nem tudható, mennyire komoly szándék, hogy megvonják az uniós forrásokat. Ez elvileg azt jelenti, hogy egy tagország nem tud hozzájutni a kohéziós alapok támogatásához – tette hozzá.

Magyarország 2004-től többször is megígérte, hogy teljesíti a 3 százalékos deficitre vonatkozó kötelezettségét, de nem sikerült. Az Európai Bizottság most példát statuálna velünk. Idén is és jövőre is 3 százalék alatt tartjuk a hiányt, az EU azonban vitatja ezt – emlékeztetett Varga Mihály.

Szerinte Brüsszel úgy gondolja, még egy eszközzel megpróbálja Magyarországot a sarokba állítani. Az államtitkár úgy vélte: Európa ma is többsebességes. Vannak olyan országok, melyek a válság közepette is jól teljesítettek (ilyen Lengyelország, Németország) és vannak a renitensek, a leszakadók. Mi az utóbbiak közé tartoztunk, de igyekszünk felzárkózni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik