Nagyvilág

A Szíriában élő magyarok többsége marad

Az országban dúló harcok, és a Külügyminisztérium felszólítása ellenére sem hagyják el Szíriát.

A Külügyminisztérium közölte az MTI-vel, hogy a tárca többször, legutóbb 2011. december 17-én szólította fel a Szíriában élő magyar állampolgárokat, hogy fontolják meg az ország mielőbbi elhagyását, amíg ez “a még igénybe vehető közlekedési eszközökkel, kereskedelmi járatokkal lehetséges. Ez a felszólítás még mindig érvényben van.

A damaszkuszi nagykövetség erről a figyelmeztetésről közvetlenül is tájékoztatta az országban élő magyarokat, akiknek jelentős többsége azonban a maradás mellett döntött. Néhányan ugyan fontolóra vették az ország elhagyását, de az általános érdeklődésen túl konkrét intézkedést igénylő megkereséssel eddig még nem fordultak a nagykövetséghez – mutattak rá.

A tárca hangsúlyozta: a magyar nagykövetség továbbra is működik Damaszkuszban, és kész tanácsot adni, a konzuli védelem keretében segítséget nyújtani a hozzá forduló magyaroknak, és a követség a válság kirobbanása óta folyamatosan kapcsolatban áll az ott élő magyarokkal.

Az MTI azután kereste meg a Külügyminisztériumot, hogy a múlt héten hat román nőt telepítettek haza saját kérésükre a harcok dúlta Szíriából. Mind a hat nőnek szíriai a férje, ott alapítottak családot. Egyesek gyerekeikkel érkeztek csütörtökön Bukarestbe, és elmondták, hogy Homsz városában éltek, amely teljes mértékben elszigetelődött a harcok következtében.

Pénteken – emberjogi szervezetek tájékoztatása szerint – az elmúlt két hét leghevesebb támadását indította a szíriai hadsereg Homsznál a felkelők egyik központja ellen. Bassár al-Aszad elnök rezsimjének ellenfelei közölték, hogy a kormányerők országszerte 68 embert öltek meg, közülük 16-an Homszban estek áldozatául az erőszaknak. A fővárosban, Damaszkuszban és Aleppóban is vannak halottai az összecsapásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik