Nagyvilág

Egyiptom hazahívta damaszkuszi nagykövetét

Egyiptom úgy döntött, hogy hazahívja nagykövetét Szíriából, ahol az arab és nemzetközi presszió ellenére folytatódik az elnyomás - jelentette be vasárnap a kairói külügyminisztérium.

Mohamed Kamel Amr, az egyiptomi diplomácia vezetője délelőtt fogadta az előzőleg már hazarendelt nagykövetet, Sauki Iszmáilt, és úgy döntött, hogy a diplomata “újabb intézkedésig” Kairóban marad – olvasható a minisztérium közleményében.

Egyiptom szerdán felszólított “békés és valódi változásra”, a civilekkel szembeni erőszak azonnali leállítására Szíriában, elutasítva ugyanakkor egy (külső) katonai beavatkozást.

“Szíriában gyorsan romlik a helyzet, és a kérdés már nem halogatható, itt az idő a követelt változásra, hogy megelőzhető legyen a helyzet általános robbanása, amelynek következményei lesznek (…) a térség stabilitására nézve” – állapította meg az egyiptomi külügyminisztérium.

Az Arab Liga a múlt héten úgy döntött, hogy politikai és anyagi támogatást nyújt a szíriai ellenzéknek, s kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy hozzon létre közös ENSZ-arab erőt a szíriai erőszak beszüntetése érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik