Nagyvilág

„Egy éven belül meghal a pápa”

Életre kell Dan Brown „Angyalok és démonok” című regénye? Halálos összeesküvés szerveződik a háttérben a pápa ellen? Egy kiszivárgott, bizalmas vatikáni dokumentum legalábbis ezt sejteti. A dolog pikantériája, hogy minderről XVI. Benedek pápa is tud.

A Vatikán szerint nonszensz

Az utóbbi napokban több bizalmas vatikáni dokumentum is az olasz sajtó kezére került, többek között egy, a pápa elleni halálos összeesküvésről szóló jelentés. „Annyira irreálisnak tűnik, és komolytalannak, hogy még kommentálni sem érdemes” – nyilatkozta Federico Lombardi vatikáni szóvivő a Fatto Quotidiano című olasz napilapnak a kiszivárgott információk kapcsán. A több mint százezres példányszámú baloldali újság ugyanis leközölt egy bizalmas vatikáni dokumentumot, amely XVI. Benedek pápa elleni állítólagos, halálos összeesküvésről lebbenti fel a fátylat. A szentszéki szóvivő ugyan megerősítette, hogy az ominózus dokumentum – amely ugyan nem tartalmazza a kitervelt merénylet minden apró részletét – valóban létezik, ám annyival elintézte, hogy „komolytalan félrebeszélésnek” titulálta. A Vatikán ennek ellenére belső vizsgálatot indított a kiszivárogtató lefülelésére.

Veszélyben a pápa élete?

A napilap által nyilvánosságra hozott, 2011. december 30.-i keltezésű, vatikáni pecséttel ellátott jelentés – amelyet „Szigorúan bizalmas, csak a pápa számára” megjelöléssel illettek – direkt német nyelven íródott, hogy a lehető legkevesebben értsék meg annak tartalmát. A bizalmas vatikáni dokumentumot – amelyben az olasz lap szerint szó szerint szerepelt a halálos összeesküvés kifejezés – állítólag Dario Castrillon Hoyos kolumbiai bíboros juttatta el január elején a szentszéki államtitkárságra, a vatikáni államtitkárnak, Tarcisio Bertone atyának és a pápa személyes titkárának, Georg Gansweinnek, figyelmeztetve őket az elkövetkező hónapok veszélyére – állítja a Fatto Quotidiano című olasz napilap. A hivatalos irat tartalmáról maga az érintett, XVI. Benedek is tud, ám arról nincs információja az olasz sajtónak, hogy mit szól mindehhez.

Romeo tud valamit

Az olasz és a német médiában közzétett, német nyelvű  „top secret” jelentés Paolo Romeo bíboros, palermói érsek tavaly novemberben, Kínában tett látogatásáról és ottani állítólagos kijelentéseiről szól. A bíboros az ázsiai országban járva egy üzletembernek beszélt a XVI. Benedek elleni halálos összeesküvésről,hangsúlyozva, hogy a pápának csupán 12 hónapja maradt hátra. Romeo bíboros a kínai megbeszélései során magabiztosan bejelentette, hogy “a Szentatya már csak 12 hónapig marad életben” – áll a lap által közzétett dokumentumban, amely szerint a bíboros „informált személy benyomását keltve összeesküvésszerű komoly bűncselekményről” számolt be. Az esetleges összeesküvés résztvevőiről, illetve a pápa állítólagos halálának helyéről és időpontjáról azonban nem esik szó a Vatikánból kiszivárogtatott jelentésben.

A nyilvánosságra hozott dokumentumban az áll, hogy Romeonak már a pápa utódjáról is vannak pontos információi: XVI. Benedek utódja mindenképpen olasz lesz, mégpedig Angelo Scola bíboros, Milánó érseke.  A jelentés arra ki kitér részletesen, hogy Romeo időnként kemény, nyílt kritikával illette a pápát, mondván csupán a liturgiával törődik, az egyháza napi teendőire pedig szinte semmi figyelmet sem fordít. Sőt a titkos dokumentum szerzője azt is megjegyzi, hogy XVI. Benedek pápa és Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár között igencsak feszült a viszony.

Ilyen még nem volt

Mikor Romeo szembesült az olasz napilapban megjelentekkel, próbált hárítani, s egy hivatalos közleményben minden alapot nélkülözőnek minősítette a lap által kiszivárogtatott dokumentumot. A bíboros mindössze azt ismerte el, hogy a jelentésben megemlített időpontban tényleg járt Kínában, ahogy erről a Vatikánnak is tudomása volt.

Folyamatosan hallani a pápa elleni halálos összeesküvésekről, vatikáni konspirációkról, ám eddig csak szóbeszéd volt, és senki sem írta le – kommentálta az egész sztorit az olasz újság, példátlan esetnek minősítve a most történteket, hiszen egy bizalmas vatikáni dokumentum láthatott napvilágot a médiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik