Nagyvilág

Férfit csókolt a pápa, kiakadt a Vatikán

Felháborította a Vatikánt a Benetton cég új reklámkampánya, amelynek egyik fotómontázsán a pápa látható, amint megcsókolja a kairói Al-Azhar egyetem imámját.


Fotó: Reuters / Stefano Rellandini

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője XVI. Benedek iránti “mélységes tiszteletlenséget” vetett a Benetton cég szemére, “elfogadhatatlan provokációt” emlegetve. Mint kifejtette, a Vatikán “tiltakozik a Szentatya képének elfogadhatatlan felhasználása ellen”. A képet – tette hozzá Lombardi – “kereskedelmi célokra történő nyilvános kampány érdekében manipulálták” az érintettek. Emiatt a Vatikán “lépéseket fog tenni az illetékes hatóságoknál annak érdekében, hogy szavatolható legyen a Szentatya személyének tisztelete”.


Fotó: AFP / Patrick Kovarik

A Benetton szerdán indított új hirdetési kampánya az Unhate (Gyűlöletmentesség) mottóval közismert személyiségeket ábrázol csókváltás közben. Így például Barack Obama amerikai elnök Hu Csin-tao kínai államfőt csókolja meg, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnököt, Angela Merkel német kancellár pedig Nicolas Sarkozy francia államfőt. Egy, a Vatikánhoz közeli római hídra szerdán reggel azt a plakátot akasztották ki, amelyen XVI. Benedek az Al-Azhar egyetem imámját csókolja szájon.

A tiltakozás hatására este a Benetton visszavonta a pápát ábrázoló plakátot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik