Nagyvilág

Borúsan látja a jövőt Castro

A volt kubai elnök szerint a világ sosem volt olyan rossz helyzetben, mint most.

A kubai tévé hétfőn sugárzott részleteket arról a múlt heti hatórás rendezvényről, amelyen a 85 éves politikus bemutatta legújabb emlékiratait. A kubai forradalom vezére tavaly áprilisban, a Kubai Kommunista Párt országos kongresszusán jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt.

Aggódik

“Mi lesz Iránban? Mi lesz a Közel-Keleten? Mi lesz Szíriában?” – aggodalmaskodott Castro. Azt hangoztatta, hogy Barack Obama amerikai elnök már elvesztette a hatalmát, az Egyesült Államokat egy “főparancsnokság” irányítja, s az amerikaiak nem tudják kordában tartani a helyzetet, a sodródást az atomháború felé.

“A helyzet bonyolult, bonyolultabb, mint valaha” – figyelmeztetett Fidel Castro, aki már a múltban is arra figyelmeztetett, hogy atomháború törhet ki az Egyesült Államok, Izrael és Irán között.

Idős, de élénk

A mostani felvételen látszik, hogy székébe kellett segíteni a politikust, de idős kora ellenére élénk és bőbeszédű volt:  miközben felolvastak kétkötetes emlékirataiból, fogadta a rajongó közösség kérdéseit.

A kétórás műsor csak az első része a hét folyamán adásba kerülő, a könyvbemutatóról készült háromrészes sorozatból. A bemutató a kubai vezető egykori maratoni szónoklatait idézi, s nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy az élemedett korú “comandante” jó egészségi állapotáról győzze meg a népet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik