Nagyvilág

Visszaszorítanák Angliában a juttatásturizmust

Több százezer bevándorló igényel szociális juttatásokat Nagy-Britanniában, bár a brit jóléti ellátórendszert illegálisan igénybe vevők aránya csekély.

Tavaly 371 ezer, külföldön született kérelmező igényelt munkanélküliséghez kötődő szociális juttatást, például munkanélküli segélyt vagy álláskeresési támogatást. Közülük 258 ezren az EU-n kívülről érkeztek Nagy-Britanniába. A bevándorlók által csalárd módon benyújtott támogatási igénylések aránya ugyanakkor mindössze 2 százalék volt – derült ki egy, konzervatív-liberális brit kormánykoalíció által készített összeállításból.

Nyitott kapuk

A Munkáspárt vezette előző brit kormány “teljesen zűrzavaros állapotban hagyta hátra” a bevándorlási rendszert, “milliók jöttek be Nagy-Britanniába a nyitott kapukon … köztük több százezren Kelet-Európából az Európai Unió bővítése után” – fogalmazott Chris Grayling foglalkoztatási és Damian Green bevándorlásügyi államtitkár a konzervatív The Daily Telegraphban írt közös cikkében.

A kimutatásra azért volt szükség, mert a kormány véget akar vetni a “juttatásturizmusnak”, vagyis annak, hogy sokan csak a szociális juttatásokért jönnek Nagy-Britanniába – hangsúlyozta Grayling a BBC-nek.

Véget vetnének

A bevándorlási és a foglalkoztatási ügyekért felelős tárcákat a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Konzervatív Párt vezeti. A párt már a koalíció győzelmét hozó 2010-es parlamenti választások kampányában központi kérdéssé tette a bevándorlás visszaszorítását. David Cameron konzervatív párti miniszterelnök több ízben kijelentette azt is, hogy ha a 2004-es EU-bővítés idején a konzervatívok lettek volna kormányon, korlátozták volna a munkaerő-beáramlást az akkor felvett kelet-közép-európai tagállamokból.

Nem hivatalos becslések szerint ugyanakkor a 2004-es bővítés óta Nagy-Britanniában megfordult keleti munkavállalóknak legalább a fele már hazament.

Magyarországról az eddig rendelkezésre álló teljes évi adatok szerint 2004 és 2010 között összesen 54 ezren kérték nagy-britanniai munkavállalásuk bejegyzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik