Nagyvilág

140 ezer új brit munkahelyet jelentene az EU trónfosztása

Évente 9 milliárd fonttal kevesebb kiadást és 140 ezer új munkahelyet jelentene Nagy-Britannia számára, ha visszavenné a hatalmat Brüsszeltől.

Az Európai Unió társasági politikája évente 8,6 milliárd fontba kerül a brit magán- és állami szektornak – derült ki az Open Europe kutatásából, amely szerint 15 milliárd fonttal nőhetne a hazai össztermék (GDP), ha a britek az uniós helyett saját társasági jogot alkalmaznának.

“Az egységes piac fontos a brit üzletnek, de az “egy méretben” készült uniós társasági jog szükségtelenül költséges és nehézkes szabályozást jelent az állami és magánszektornak” – mondta Mats Petersson, az intézet igazgatója, aki szerint a munkaügyi és társasági ügyekről nemzeti szinten kellene dönteni.

Ha a társasági jog költségeit felével csökkentenék, az 140 ezer új munkahelyet jelentene Nagy-Britanniának. A legdrágább szabályozások között van a munkaidőre, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkező alkalmazottakra vonatkozó irányelv.

“A reform szükségességét az európai politikai és gazdasági válság is mutatja, és egyben lehetőséget is teremt arra” – tette hozzá Petersson. Ugyanakkor Londonnak nem a jelenlegi euroválság alatt kell nyerészkednie, hanem egy átfogó tervvel kell hosszú távú politikai megoldást keresnie a problémákra – fogalmazott az igazgató.

Az Open Europe elemzése új muníciót ad a konzervatívok EU-ellenes frakciójának, amely uniós hatásköröket szeretne visszaszerezni a Westminster számára.

Nyolcvanegy tory képviselő nemrég szabályszerűen fellázadt a konzervatív kormány ellen, amikor parlamenti voksolást követelt a brit EU-tagságról szóló népszavazásról, amelynek az ötletét a kabinet korábban elutasította. Bár az indítvány kudarcot vallott, ez volt az eddigi legnagyobb lázadás David Cameron brit miniszterelnökkel szemben saját pártján belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik