Nagyvilág

Hazudik koráról az indiai főparancsnok?

Az indiai legfelsőbb bíróságra vár annak eldöntése: hány éves is tulajdonképpen az ország katonai vezetője.

Vidzsar Kumar Szingh tábornok azt állítja, hogy 1951 májusában látta meg a napvilágot, és csak jövőre tölti be 62. évét, ami nyugállományba vonulásának idejét is kijelöli. Az indiai védelmi minisztérium azonban arra hivatkozik: a birtokában lévő adatok alapján a tábornok egy évvel korábban született, tehát már csak négy hónapja van hátra a nyugdíjig.

Az ellentmondást nem lesz könnyű feloldani, mert Szingh hadseregbeli és iskolai aktái eltérő dátumokat tartalmaznak. És akárcsak generációja sok más tagjának, neki sincs születési bizonyítványa.

A tábornok az ügy eldöntésére hétfőn fordult keresetével a legfelsőbb bírósághoz – ez az első eset, hogy egy szolgálati idejét töltő tábornok a törvény elé citálja a kormányt. A védelmi minisztérium kedden jelezte a bíróságnak, hogy kész benyújtani saját bizonyítékait.

Szingh, aki közel két éve vette át a hadsereg vezetését, azzal érvel, hogy nem a hatalomban eltölthető plusz egy év motiválja. “Az egész a megbecsülésről és a tisztességről szól, nem a birtoklásról” – idézte a katonát a Times of India című napilap.

Az ellenzéki pártok attól tartanak, hogy a katonai parancsnok elmozdítása rossz hatással lehet a hadsereg moráljára.
India rendelkezik a világ egyik legnagyobb hadseregével: 1,2 millió katonája és további közel egymillió tartalékosa van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik