Nagyvilág

Halállal büntetné az ügyész Mubarakot

A volt egyiptomi elnök ellen az a vád, hogy része volt az ellene tüntető tömegből több mint 800 ember megölésében.

“Az előre megfontolt emberölésért a törvény a halálos ítéletet írja elő” – mondta Musztafa Szolejmán ügyész, befejezve vádbeszédét a kairói bíróságon.

A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint az ügyész azt mondta: “a vád megerősítette, hogy Mubarak mellett Adli volt belügyminiszter és hat magas rangú biztonsági illetékes” voltak a felbujtói annak, hogy a rendfenntartók a tavalyi év elején lőttek az elnök ellen tüntető tömegre. Ezen akciókban több mint 800 ember halt meg.

A vádló szemére vetette az újonnan alakult egyiptomi hatóságoknak, hogy “szándékosan elutasították az együttműködést a váddal” a volt elnök felelősségének meghatározásában.

Musztafa Szulejman ügyész a perben zsarnoksággal és korrupcióval vádolta a politikust, azt állítva, hogy három évtizedes uralmának utolsó tíz évét annak bebiztosítására szentelte, hogy a fia legyen az utóda.

“Megérdemli, hogy szégyen és megaláztatás legyen a sorsa. Az elnöki palotából a vádlottak ketrecébe és onnan a legsúlyosabb büntetéshez vezessen az útja” – jelentette ki a főügyész, aki szerint a rendszer korruptsága 2010 novemberében és decemberében tetőzött, amikor a sokak szerint legcsalárdabb parlamenti választást tartották Egyiptomban a hadsereg 1952-es hatalomátvétele óta.

Musztafa Szulejman a 83 éves, a tárgyalásra kórházi ágyon bevitt politikus mellett annak feleségét is támadta, mondván: “a felesége a következő elnök anyja akart lenni, miután elnökfeleség volt. Nem vették észre, hogy Egyiptom nem hűbérbirtok.”

Megfigyelők szerint az éles hangú támadással az ügyész azok félelmeit akarta eloszlatni, akik attól tartanak, hogy az országot jelenleg irányító katonák valójában nem akarják elítéltetni a megbuktatott államfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik