Nagyvilág

Egyre aggasztóbbá válik a helyzet Irakban

Újabb összehangolt merényletek történtek síita negyedek ellen Bagdadban. Legalább 25 ember halt meg.

Robbantások sorozata erősítette csütörtökön azokat a félelmeket, hogy Irak felekezetek közti háborúba süllyedhet az amerikai csapatok kivonása után. Bagdad két síita negyedében is összehangolt robbantásokkal öltek meg legalább 25 embert. A merényleteknek több mint hatvan sebesültje van.

Az első robbanás az Amerika-ellenes Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok fellegvárának számító Szadrvárosban történt, ahol egy motorkerékpárra erősített bomba robbant egy buszmegállónál. Nagyjából fél órával később egy teázónál történt robbanás, és további két robbanószerkezetet hatástalanított a rendőrség. A merényleteknek tíz halálos áldozata volt, és nagyjából 35-en megsebesültek.

Két órával később az iraki főváros északi részén található, és szintén síiták lakta Kazimíja negyedben történt két robbanás. Az autókba rejtett bombák egyszerre robbantak kettő, egymástól 150 méterre található téren, 15 embert ölve meg. A két robbanásban nagyjából 31 ember sebesült meg.

Iraki vezetők már hetek óta arra figyelmeztettek, hogy a megszálló amerikai haderő kivonása után kiújulhat az országban a fegyveres erőszak, folytatódhatnak a szunnita és síita szélsőséges csoportok terrorcselekményei. December 22-én 68-an haltak meg, és százak sebesültek meg egy kiterjedt merénylet-sorozatban Bagdadban.

Irak síita kormányfője, Núri al-Máliki azzal haragította magára politikai riválisait, hogy kérte Szaleh Mutlak szunnita miniszterelnök-helyettes és Tárik al-Hasemi alelnök menesztését és kezdeményezte az utóbbi letartóztatását. Hasemi az északi kurd autonóm területekre menekült. Mutlak bűne az volt, hogy a televízióban azt mondta, hogy Máliki rosszabb, mint Szaddám Huszein néhai diktátor, míg Hasemit terrorista csoportok szervezésével vádolta a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik