Nagyvilág

Hivatalosan is lezárták az iraki háborút

Az Egyesült Államok kilenc év után hivatalosan is befejezettnek nyilvánította az iraki háborút egy iraki ceremónián.

Az amerikai védelmi miniszter, valamint más amerikai katonai vezetők és diplomaták jelenlétében hivatalosan levonták az Irakban szolgáló amerikai erők zászlaját egy Bagdad közelében tartott ceremónián. Ezzel formálisan is befejezettnek nyilvánították a 2003 márciusában kezdődött iraki háborút, amelyben 4 500 amerikai katona halt meg.

“Sok vért hullattunk, de mindez nem volt hiába – mondta Leon Panetta amerikai védelmi miniszter. – Véghez kellett vinni a missziót, amely szuverén és független, magát kormányozni és biztosítani képes országot teremt.” Panetta még körútjának előző állomásán, Afganisztánban azt hangoztatta, hogy a harc megérte a vérben és dollárban fizetett árat, mert Irak a demokrácia útjára lépett.

Az amerikai védelmi miniszter megismételte Barack Obama amerikai elnök ígéretét, hogy az Egyesült Államok erőteljes diplomáciai jelenlétet óhajt fenntartani Irakban, mély és tartós kapcsolatot az országgal és erős katonai jelenlétet a térségben.

Obama szerdán üdvözölte a misszió “kilenc évet igénylő rendkívüli sikerét”, amely ugyanakkor “kemény munkát és áldozatot” követelt. Az Egyesült Államok 2003 márciusában szállta meg az arab országot, s a két támaszponton még ott lévő utolsó, valamivel több mint négyezer amerikai katona ez év végéig távozik Irakból. Az előző amerikai elnök, George Bush által 2007-ben, az erőszak fokozódása miatt elrendelt létszámemelés után mintegy ötszáz bázison 170 ezer amerikai katona állomásozott ott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik