Nagyvilág

Párizs összehívná az ENSZ BT-t Irán miatt

Franciaország az iráni atomprogramról szóló NAÜ-jelentés miatt akarja összehívni a Biztonsági Tanácsot.

Erről Alain Juppé francia külügyminiszter számolt be az RFI francia rádiónak adott nyilatkozatában. A politikus szerint egy atomfegyverrel rendelkező Irán fenyegetést jelentene a Közel-Kelet stabilitására és békéjére, és ezért „cselekedni kell”. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint Irán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyeknek csak egy céljuk lehet: atomfegyver kifejlesztése.

Jupppé közlése szerint Párizs „kész arra, hogy másokkal együtt sokkal messzebbre menjen a szankciók terén”. A francia külügyminiszter szerint „súlyos büntetőintézkedésekre” van szükség.

Gérard Longuet francia védelmi miniszter közben a Canal+ televíziónak nyilatkozva kijelentette: lehetséges olyan szankciókat hozni, amelyekkel elkerülhető lehet a katonai erő alkalmazása Irán ellen. “Mozgósítani kell a nagyhatalmakat, meg kell győzni különösképpen Kínát és Oroszországot – amelyek magányos lovagok – arról, hogy mindenképpen nyomást kell gyakorolni Iránra” – jelentette ki a védelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik