Nagyvilág

Irán nem enged atomprogramjából, de együttműködne

Az iráni elnök szerint országa nem fog lemondani atomprogramjáról, és visszautasította, hogy annak katonai céljai lennének.

Mahmúd Ahmadinezsád egy több ezer ember előtt mondott beszédében kijelentette, hogy Irán jottányit sem enged atomprogramjából, és határozottan visszautasítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) friss jelentését, amely szerint Teherán atomfegyver előállítására törekszik. Az iráni elnök szerinta NAÜ hiteltelenné teszi magát azzal, hogy magáévá teszi az Egyesült Államok Iránt atomfegyver-fejlesztéssel vádoló “alaptalan” vádjait.

Az ENSZ-szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint Teherán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyeknek csak egy célja lehet, atomfegyver kifejlesztése. A szervezet olyan információkkal rendelkezik, hogy Irán nukleáris robbanószerkezet kifejlesztése céljából végzett tevékenységet – olvasható a dokumentumban.

Az iráni elnökhöz hasonlóan nyilatkozott az iráni NAÜ-nagykövet is. Ali Asgar Szoltaníje kijelentette, hogy “Irán soha nem fogja feladni törvényes jogait” az atomenergia területén. Ugyanakkor közölte, hogy “felelősségteljes országként” (a NAÜ tagjaként) Irán továbbra is “tiszteletben tartja kötelezettségeit, amelyek az atomsorompó-szerződésből fakadnak”, nevezetesen lehetővé teszi, hogy a szervezet felügyelje Irán nukleáris tevékenységét.

Irán már kedden visszautasította e vádakat, mondván, hogy azok régi információkon alapulnak, amelyek között hamis dokumentumok is vannak, és hogy az ezeken alapuló vádakra már korábban részletesen reagált.

Szoltaníje azzal vádolta Amano Jukija NAÜ-főigazgatót, hogy “részrehajló, s nem szakmai alapon, hanem politikai megfontolásból” cselekedett akkor, amikor jóváhagyta egy olyan jelentés kiadását, amely “kisszámú ország – köztük az Egyesült Államok – hamis vádjain alapul”.

Teherán “nem hagyja válasz nélkül a NAÜ főigazgatójának ezt a történelmi hibáját” – fenyegetőzött Szoltaníje, hozzátéve, hogy Teherán egyeztetni fogja válaszát olyan NAÜ-tagországokkal, amelyek ellenezték a jelentés kiadását, mint például Oroszország, Kína, valamint az el nem kötelezettek mozgalmának országai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik