Nagyvilág

Újabb leleplező videó a dögös kémnőről

Az FBI újabb videofelvételeket és fotókat tett közzé a tavaly elfogott orosz titkosügynökökről, többek között Anna Champanről.

Újabb részleketet hozott nyilvánosságra az FBI a tavaly elfogott orosz kémek ügyében. Videofelvételeket, fotókat és dokumentumokat mutattak be,amelyeken ki lehet szúrni az orosz ügynökök technikáit, módszereit. A videokon ugyan nem tűnnek fel James Bond szuperjárgányok,de még koktélozás sem, csupán papírzacskók „észrevételen” átadását lehet elcsípni.

Itt a táska, hol a táska

Az egyik videon – a farmerbe és polóba öltözött, napszemüveget viselő – Anna Chapman egy manhattani kávézóban beszélget egy férfival, aki valójában egy álcázott FBI-ügynök. Míg egy másik felvételen a dögös orosz 007-es a Macy’s áruházban shoppingol, miközben kódolt üzeneteket küldözget a laptopján az utcán várakozó társának.

A többi titkosügynökökről ugyancsak akció közben készültek felvételek: hol egymás mellett elsétálva pillanatok alatt cserélik ki a papírzacskóikat (pl. metrólejárat lépcsőjén), hol pedig egy előre megbeszélt helyen hagyják az átadandó táskát.

Az FBI szerint a tavaly elfogott 11 orosz kémekre kétféle stílus jellemző: míg a fiatalabbak (mint például a 26 éves Champan) inkább a WiFi-kommunkáción keresztüli kódolt üzenetek átadását preferálta, addig az idősebbek ragaszkodtak a jól bevált hagyományos titkosügynök-módszerekhez (pl. táskák átadása/otthagyása, láthatatlan tinta alkalmazása) – jegyzi meg a BostonGlobe.com.

Címlaplány lett belőle

Tavaly nyáron az USA-ban elfogott 11 orosz kémet egy államközi megállapodás értelmében kiadták Oroszországnak, cserébe 11, kémkedés miatt orosz börtönben ülő foglyot kapott vissza Amerika. Az orosz 007-esek egyike volt a szexi ügynök, Anna Chapman, aki társaival tavaly július folyamán állt bíróság elé New Yorkban, onnan pedig azonnal a repülőtérre szállították, és kiadták az orosz hatóságoknak. Champan azóta fehérnemű-modellként futott be Oroszországban, és rendszeresen pózol magazinok címlapján, olykor James Bond-pózban pisztollyal a kezében, sőt orosz tévé-show-kba is gyakran hívják vendégnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik