Külföld

Berlusconi 2013-ig marad

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 10. 28. 10:33

Nem lesznek előre hozott választások, marad a jelenlegi olasz kormány, a pártja azonban előnyösebb nevet változat - telefonos interjút adott saját tévécsatornájának az olasz miniszterelnök.

Korábban a témában:

Előre hozott választások helyett a jelenlegi olasz kormány 2013-ig folytatja munkáját – hangoztatta Silvio Berlusconi miniszterelnök egy pénteki televíziós műsorban. “A híresztelésekkel szemben semmilyen paktumot nem kötöttem az Umberto Bossi vezette Északi Liga pártjával a jövő évben tartandó előre hozott választásokról. Abban állapodtam meg vele, hogy a kormány 2013-ig folytatja munkáját” – jelentette ki Silvio Berlusconi a családja irányította Canale 5 kereskedelmi televízióban.

Forza Silvio

A telefonon nyilatkozó kormányfő hozzátette, kizárja az előre hozott választások lehetőségét, mivel Olaszországnak stabilitásra van szüksége. “Bossi hűséges szövetségesem, a többi az ellenzék agyszüleménye” – fogalmazott Berlusconi. A 2013-as választással kapcsolatban elmondta, az általa vezetett Szabadság Népe (PdL) nevet változtat, mivel a PdL rövidítés kommunikációs szempontból erőtlen. Berlusconi csak annyit árult el, hogy a párt új neve nem “Forza Silvio” lesz.

A kormányfő kijelentette, hogy a jobbközép következő miniszterelnök-jelöltjét az amerikai elnökválasztási modell szerint választják ki.

A vérét kívánják?

Az EU-csúcsról szólva Berlusconi megjegyezte, hogy a Párizzsal való feszültséget az Európai Központi Bank alelnökének, az olasz Lorenzo Bini Smaghinak az ellenállása okozza, aki nem hajlandó átadni a helyét egy franciának. “Bini Smaghi intézményes elkötelezettségében bízom” – mondta Berlusconi, megjegyezve, hogy Angela Merkel és Nicolas Sarkozy brüsszeli “nevetgélése” az olasz gazdasági helyzetről nem okozott törést Róma, Berlin és Párizs viszonyában.

Berlusconi nem nyilatkozott arról a névtelen levélről, amelyet a sajtó szerint a PdL képviselői írtak Berlusconinak a lemondását és a kormánykoalíció bővítését sürgetve. Angelino Alfano, a PdL főtitkára azt mondta, névtelen levélről nincs mit mondania. Csütörtökön Milánó városközpontjában egy Berlusconit ábrázoló véres bábút találtak, és ennek kapcsán az olasz terrorizmusellenes hatóság vizsgálatot indított.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.