Nagyvilág

Késelés miatt sztrájkolnak a francia vasutasok

Egy elmezavaros utas csütörtök délután késsel támadta meg az egyik ellenőrt, akit kórházba kellett szállítani.

Jelentősek voltak a fennakadások péntek délelőtt a teljes francia vasúthálózaton, miután egy ellenőr megkéselése miatt spontán sztrájkot hirdettek az ellenőrök. “A személyvonatok (TER) és a szuperexpresszek (TGV) esetében is nagy a fennakadás. Minden harmadik vagy minden negyedik vonat indul csak el – közölte Guillaume Pepy, a francia állami vasúttársaság, az SNCF elnöke az RTL kereskedelmi rádióban.

Az ellenőrök egy kollegájuk miatt szüntették be a munkát, akit a Lyon-Strasbourg vonalon csütörtökön délután egy utas megtámadott. Az elmezavarral küzdő támadót – akit a megsebesült ellenőr kollegáinak sikerült megfékezniük – a rendőrség őrizetbe vette. Az 54 éves vasutast helikopterrel a besanconi kórházba szállították, ahol megműtötték, állapota stabil – közölte a csendőrség.

Az SNCF vezetője arra kérte a vasutasokat, hogy vegyék fel a munkát és ne büntessék tovább az utasokat, mert “nem ez a jó válasz” a támadásra. “Nagyon nagy az indulat, de nem szolgál semmire az utasokat megbüntetni, mert egy elmezavarodott által elkövetett ilyen őrült cselekmény nagyon ritka” – tette hozzá. Pepy azt is jelezte, hogy a nap folyamán tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel. Az ellenőrök ugyanis a szakszervezetek támogatásával érvényesítették jogukat az azonnali munkabeszüntetésre, amelyet a munka törvénykönyve tesz lehetővé “súlyos és azonnali veszély” esetén.

Az SNCF arra kérte az utasokat, hogy amennyiben lehetséges, más közlekedési eszközzel induljanak útnak vagy pedig halasszák el utazásukat egy későbbi időpontra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik