Nagyvilág

Egyre több áldozatot követelnek az ázsiai áradások

A kambodzsai és a thaiföldi kormányok szerint ilyen súlyos áradásokra legalább tíz éve nem volt példa.

Kambodzsában, a Mekong folyó deltájában már 164 ember lett az árvíz áldozata – közölte az országos katasztrófavédelem szóvivője. Kétezer-kétszáz kilométernyi út van víz alatt, valamint tizenöt város, amelyekben összesen 216 ezer család került bajba. A rizsültetvényekből 291 ezer hektárnyi ment tönkre – tette hozzá.

Thaiföldön keddre 224-re nőtt a halálos áldozatok száma. A katasztrófaelhárítás egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint az országban több évtizede nem volt ilyen súlyos áradás. Az utóbbi két hónapban Thaiföld 77 tartományából 58-at sújtott árvíz, és 25-ben még mindig súlyos a helyzet. Az esőzések több millió ember életét keserítették meg. Egy független vízügyi szakértő szerint ez az állapot még november első hetéig eltart.

Az árvíz miatt nem látogatható az egykori Ajutthaja-királyság (Sziám) fővárosának, Phranakhonszi Ajutthajának az egyik leghíresebb temploma, a Vat Csaivatthanaram. A templomrom területén másfél méter magasan áll a víz. Az egykori város romjai alkotják az Ajutthaja Történelmi Emlékparkot, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A nyilatkozó szakértő úgy véli, a hatóságok meg tudják akadályozni, hogy a víz elérje az emlékpark legfontosabb részét.

Szintén sújtja az árvíz az ország egy másik idegenforgalmi látványosságát, Csiangmai várost, és már a fővárost, Bangkokot is fenyegeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik