Nagyvilág

Magyar roma a legtöbb menedékkérő Kanadában

Több mint kétezer magyar állampolgár folyamodott idén január és augusztus között menekültstátusért Kanadában, ezzel Magyarország az oda érkező menekültek első számú kiindulási országa.

A 2054 benyújtott magyar igény az összes kanadai menedékkérelem 13 százalékát jelentette. A kanadai határőrizet 2010-re vonatkozó – a QMI Agency  hírügynökség által ismertetett jelentése szerint – a Magyarországról érkezett menedékkérők többsége roma. (a cikk képe illusztráció)

A Toronto Sun szerint a kanadai szövetségi hatóságok ennek ellenére nem tervezik a vízumkötelezettség visszaállítását. A magyar menedékkérelmeket szinte sohasem fogadják el és azokat az igénylők rendszerint elhanyagolják vagy visszavonják az elbírálás egy-másfél éves időtartama alatt. A menekültstátust igénylő személyeket ingyenes általános orvosi ellátás illeti meg, valamint az elbírálási időszakban lakbér- és bútorvásárlási támogatásban részesülnek.

A lap idézte Jason Kenney bevándorlásügyi miniszternek a menekültstátusért tömegesen folyamodó magyar állampolgárokról a kanadai parlament alsóházában  2010 áprilisában elmondott beszédét.
“Sokakat közülük állítólag kitanítanak arra, hogy Kanadába jöjjenek, hamis menedékkérelmet nyújtsanak be, feliratkozzanak a tartományi közjóléti ellátásra, amelyet aztán bűnszervezeteknek utalnak át. A menekültügyi rendszerrel visszaélnek, hogy azt felhasználva hozzáférhessenek a közjóléti ellátáshoz” – jelentette ki a miniszter.

A kanadai lovas csendőrség az elmúlt évek során olyan bűnszövetkezet nyomára bukkant, amely az Ontario tartománybeli Hamiltonba hozatott embereket Magyarországról, akikkel kitöltette a menedékkérelmet, majd építkezéseken ingyen dolgoztatta pincékben szállásolta el őket, miközben a számukra kiutalt szociális támogatásra rátette a kezét.

A kormányzó konzervatív párt tavaly olyan reformjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amely három hónapra rövidítené le a menedékkérelmek elbírását, ami rövidebb mint a tartományi szociális támogatásra vonatkozó igények átfutási ideje. Az új menekültügyi szabályozás várhatóan 2012-ben lép életbe Kanadában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik