Belföld

Hat és félmillióra büntették Magyarországot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint jogellenesen tartott fogva Magyarország két elefántcsontparti menedékkérőt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi precedensértékű ítéletében megállapította, hogy Magyarország jogellenesen tartott fogva két elefántcsontparti menedékkérőt öt hónapon keresztül – tájékoztatta a Magyar Helsinki Bizottság az MTI-t.

Közleményükben kifejtették: 2009 márciusában rendelték el a két menedékkérő idegenrendészeti őrizetét. Ezután hamarosan menedékkérelmet nyújtottak be, amelynek megalapozatlansága a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerint nem volt egyértelmű, így további vizsgálatokat tartottak szükségesnek.

Ezen döntés és “a világos jogszabályok” ellenére a két menedékkérő őrizetben maradt. A menedékkérők ezért a Nyírbátori Városi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért, ott azonban formális indoklással rendre elutasították kérelmeiket.

Ennek kapcsán megjegyezték, hogy – a Helsinki bizottsággal egyetértve – korábban a Legfőbb Ügyészség hiába jelezte a BÁH-nak és az illetékes minisztériumnak az őrizet jogellenességét, az állami hatóságok a bíróság által is jogsértőnek talált gyakorlatot nem szüntették meg.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kritizálta a hosszú ideig tartó fogva tartást, amely nem állt arányban annak egyetlen céljával, a kiutasítással, amit soha nem hajtottak végre. Emellett jogellenes, ha az illetékes hatóság nem indokolja részletesen az őrizet elrendelését, az pedig “az önkényesség határát súrolta”, hogy a panaszosok szabadításáról soha nem született írásos és megfelelően indokolt döntés, amely így nem is képezhette hatékony jogorvoslat tárgyát.

Mindezek fényében a bíróság megállapította, hogy “ügyfeleink őrizete törvénysértő volt, és ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével”.

A menedékkérők jogellenes fogva tartásáért hat és fél millió forintot kell fizetnie az államnak. A Magyar Helsinki Bizottság hangsúlyozta: ez az ítélet több, általuk már régóta kifogásolt rendszerszintű problémát is jelez a magyarországi idegenrendészeti őrizettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik