Nagyvilág

Leállíttatott az amerikai legfelsőbb bíróság egy texasi kivégzést

A kettős gyilkosság miatt elítélt férfi védői szerint büntetőperében fajra vonatkozó kérdés is elhangzott.

A legfelsőbb bíróság pár órával a 48 éves férfi kivégzése előtt adott helyt a védőügyvédek fellebbezésének, és meghatározatlan időre felfüggesztette a kettős gyilkosságban bűnösnek talált férfi halálbüntetésének végrehajtását. Az ügyvédek amiatt fellebbeztek, hogy a per során egy szakértőként meghallgatott pszichológus azt állította, a feketék hajlamosabbak erőszakos cselekményeket elkövetni, ha kiengedik őket a börtönből.

A 48 éves Duane Buckot egy 1995-ben Houstonban elkövetett kettős gyilkosság miatt ítélték 1997-ben halálra. Az nem kérdés, hogy ő követte el a gyilkosságokat. A védőügyvédek szerint azonban az esküdtszék a pszichológus rasszistának tekintett véleménye miatt sújtotta halálbüntetéssel.

Buck ügyvédei Rick Perry texasi kormányzóhoz is fellebbezést nyújtottak be, de a legfelsőbb bíróság lépése miatt neki most semmit sem kell tennie. A republikánus Perry pártja elnökjelöltje akar lenni, és lépéseit különösen nagy figyelemmel követi az amerikai sajtó, és a halálbüntetések kérdése is középpontba került.

A halálbüntetést erősen támogató kormányzó 11 éves hivatali ideje alatt 235 elítéltet végeztek ki Texasban, messze a legtöbbet az amerikai államok közül. A republikánus elnökjelöltek vitája alatt hatalmas tapssal fogadta ezt az adatot a republikánus választókból álló közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik