Nagyvilág

Úttorlaszok és visszafordított KFOR-konvoj Koszovóban

Koszovói szerbek meg akarják akadályozni, hogy a KFOR eljusson a szerb határon álló Jarinje határátkelőhöz.

Szerda reggelre az észak-koszovói szerbek megerősítették azokat az úttorlaszokat, amelyeket előző este emeltek Kosovska Mitrovica város északi kijáratánál. Több utat is sóderkupacokkal torlaszoltak el, mert meg akarják akadályozni, hogy a KFOR a koszovói vámosok számára konténereket vigyen a Jarinje átkelőkhöz.

A tiltkozók teherautókkal és buszokkal állták el az utat a békefenntartók egyik katonai konvoja előtt, amely végül kénytelen volt visszafordulni támaszpontjára.A 20 katonai járműből álló, Jarinje átkelő felé tartó német katonai konvoj parancsnoka két órán át próbált egyezkedni a tiltakozó koszovói szerbekkel, mindhiába. Helyszíni beszámolók szerint a konvoj egyebek között konténereket vitt volna az átkelőhöz, amelyet szeptember 16-án a koszovói vámosok és rendőrség készül átvenni.

Hashim Thaci koszovói kormányfő a Szabad Európa rádió albán nyelvű műsorának nyilatkozva megerősítette, hogy a koszovói rendőrség és vámosok az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) és a nemzetközi békefenntartók (KFOR) közreműködésével átveszi Jarinje és Brnjak átkelők ellenőrzését. A miniszterelnök egy kérdésre válaszolva kijelentette: “erre a folyamatra Belgrádnak semmilyen befolyása sincs”.

Belgrád időközben széleskörű nemzetközi diplomáciai tevékenységbe kezdett, hogy Pristinát megakadályozza az átkelők átvételében és a teljes vámellenőrzés bevezetésében. Boris Tadic szerb elnök keddi sajtóértekezletén nyomatékosan figyelmeztette a nemzetközi közösséget a koszovói fejlemények veszélyeire. “Bárkinek, aki olyan akcióra szánja el magát, amellyel emberek életét veszélyezteti, tisztában kell lennie a következményekkel” – hangsúlyozta Tadic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik