Nagyvilág

Nagyszabású EU-művelet Észak-Koszovóban, szerb tiltakozás

Az EU-s biztonsági erők házakat kutattak át, autósokat ellenőriztek és fegyvert foglaltak le. A szerbek megfélemlítésről beszélnek.

Az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) a Szerbiától elszakadt tartomány északi, zömmel szerbek lakta részén hajtott végre nagyszabású akciót. Irina Gudeljevic EULEX-szóvivő közlése szerint Zubin Potok településen négy házat kutatott át a misszió különleges rendőri egysége, és mobiltelefonokat, valamint egy vadászpuskát foglaltak le.

A Koszovóban állomásozó nemzetközi haderő (KFOR) egységei ezzel egyidejűleg ellenőrizték az autósokat a szerb-koszovói határ és Kosovska Mitrovica közötti, M2 jelű úton, amely mentén Zubin Potok is fekszik. A művelet célja a hivatalos tájékoztatás szerint az volt, hogy elfogják annak a koszovói rendőrnek a gyilkosát, aki július végén vesztette életét a térségben kitört zavargásokban.

Slavisa Ristic, Zubin Potok szerb polgármestere tiltakozott az EULEX-művelet miatt, mondván, az “aránytalan és durva” volt. Szavai szerint az akció újabb próbálkozás volt arra, hogy megfélemlítsék a szerb közösséget.

A régióban azután lángolt föl ismét az erőszak, hogy a koszovói különleges rendőri erők megpróbálták átvenni az ellenőrzést két határátkelő fölött a szerb-koszovói határon, ami óriási felháborodást váltott ki a szerbek körében. A feldühödött szerbek útakadályokat létesítettek, és az egyik átkelőt, a jarinjeit felgyújtották. A két határállomást azóta a KFOR ellenőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik