Nagyvilág

Egyiptomban maradt az izraeli nagykövet helyettese

A tisztségviselő azért maradt a posztján, hogy Izrael állam kapcsolatban maradjon az egyiptomi kormánnyal - közölte egy izraeli tisztségviselő.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő hozzáfűzte, hogy a konzuli ügyekért felelős diplomata Egyiptomban marad addig, amíg az izraeli kormány döntést hoz a nagykövetség elleni támadásra adott válaszról. Jichák Levanon nagykövetet és a külképviselet személyzetét családjaikkal együtt – mintegy nyolcvan embert – kimenekítették Egyiptomból, ők szombaton meg is érkeztek Izraelbe.

Az említett tisztségviselő a diplomáciai normák súlyos megsértésének és a két ország közötti békés kapcsolatokra mért csapásnak minősítette a nagykövetség péntek éjszakai megrohamozását.

Az őrjöngő tömeget végül nehezen tudták megfékezni az eseményeket kezdetben csak szemlélő biztonsági erők. A négy halottat és mintegy négyszázötven sebesültet követelő összecsapások után megtisztították a környéket, s reggelre gyakorlatilag normalizálódott a helyzet. A nagykövetség épülete előtt és a környéken lévő rendőrkapitányságnál a hadsereg és a rohamrendőrség páncélozott járművek tucatjait sorakoztatta fel, s az éjszakai erőszakos cselekményekre “csak” az utcát borító üvegtörmelék és kövek emlékeztettek.

A belügyminisztérium riadókészültségbe helyezte a rendőrséget, a kormány pedig válságtanácskozásra ült össze.

“Figyelemre méltó, hogy Egyiptom kormánya végül megmentette embereinket, és hálásak vagyunk ezért. De ami történt, az csapást mért a békés kapcsolatokra, és természetesen a szuverén államok között megszokott diplomáciai viselkedés súlyos megsértését jelenti” – fogalmazott a névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik