Nagyvilág

Légicsapás érte Gázát

Egy palesztin meghalt, két másik pedig megsebesült abban a légicsapásban, amelyet az izraeli hadsereg mért a Gázai övezet középső részén lévő Hán Junisz településre.

A Népi Ellenállási Bizottságok elnevezésű radikális fegyveres szervezet az este közleményben adta hírül, hogy egyik harcosa életét vesztette nem sokkal az után, hogy csoportja aknavetőgránátot lőtt ki Izrael területére.

Az izraeli válaszcsapás két sebesült áldozata civil – mondta a gázai mentőszolgálat szóvivője.

Kedden ez már a második izraeli csapás volt gázai célpontok ellen. Hajnalban a légierő azt követően lendült támadásba, hogy előző nap rakéta csapódott be Izrael déli részén, de senkinek sem esett bántódása, károk sem keletkeztek. Az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint hajnali támadásuk célpontja egy fegyvergyártó műhely volt az övezet középső részén. A műhelyt találat érte – tette hozzá a szóvivő.

A Gázai övezetben tevékenykedő palesztin csoportok, köztük az Iszlám Dzsihád augusztus végén tűzszünetet hirdettek az Izrael elleni támadásokra, miután a kölcsönös csapások egy hullámában 26 palesztin és egy izraeli meghalt. Ennek előzményeként augusztus 18-án egy összehangolt merényletsorozatban meghalt nyolc izraeli a dél-izraeli Eilat térségében, az egyiptomi határ közelében.

Az fegyvernyugvásról Egyiptom közvetítésével jutottak egyezségre a legnagyobb palesztin frakciók, abban a reményben, hogy a zsidó állam is beszünteti a Gázai övezet elleni légicsapásait. Az övezetben hatalmon lévő Hamász mozgalom kormányszóvivője megerősítette a megállapodás tényét, s közölte, hogy Egyiptommal együtt igyekeznek meggyőzni a kis csoportokat is a tűzszünethez való csatlakozásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik