Nagyvilág

Nem kizártak további szankciók Szíriával szemben

A francia és a német külügyminiszter szerint, ha nem történnek változások Szíriában, annak  további következményei lesznek.

Alain Juppé és Guido Westerwelle erről az EU-tagállamok külügyminisztereinek a lengyelországi Sopotban tartott nem hivatalos tanácskozásán beszélt.

Juppé újságíróknak nyilatkozva kijelentette: ha Bassár el-Aszad, szíriai elnök, nem változik, fokozni kell a Szíriára nehezedő nyomást. A francia külügyminiszter megjegyezte, hogy egységesnek kell lennie a nemzetközi közösségnek, az Európai Uniónak, Franciaországnak pedig teljes mértékben eleget kell tennie azon kötelezettségének, hogy megvédje a polgári lakosságot a “diktátorok erőszakos cselekedeteitől”. A francia diplomácia ezért tovább munkálkodik az ENSZ-ben azért, hogy elérje a szíriai rendszer határozottabb elítélését.

Szíriában még mindig mindennaposok az ellenzéki tüntetések és az azok elleni fegyveres, véres fellépések a kormányerők részéről.

Juppé megjegyezte, hogy Líbia esetéhez hasonlóan a szíriai ellenzéknek is segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy megszerveződjön. Westerwelle szintén úgy vélekedett, hogy további büntetőintézkedésekre lehet szükség. “Nem zárható ki, hogy ha folytatódik az elnyomás, Európában újabb intézkedéseket vitatnak meg” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik