Nagyvilág

A kormányhadsereg folytatja az öldöklést Szíriában

Legalább hat polgári személy vesztette életét, tizenöt pedig súlyosan megsebesült Latakia városban a  hadsereg támadásában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tájékoztatása szerint a hadsereg egységei hadihajókról és harckocsikról lőtték a várost. A hadsereg és a biztonsági erők vasárnapra virradóra bevonultak Damaszkusz két elővárosába, Szakbába és Amuríjába. Előrenyomulásukat szórványos lövöldözés kísérte, s számos embert őrizetbe vettek.

Latakiában továbbra sem működik a távközlési szolgáltatás, nincs internet sem. Szakbával szombat éjjel ugyancsak megszakadt a telefon-összeköttetés.

Emberjogi aktivisták szerint legalább 1800 civilt öltek meg az öt hónapja tartó kormányellenes tüntetések során a katonai, illetve rendőri erők. Bassár el-Aszad államfő továbbra is azt hangoztatja – a nemzetközi tiltakozások dacára -, hogy véget vet a lázadásnak. A hatalom nem ismeri el a március 15-én kezdődött tiltakozó hullám nagyságát és jogosságát, s az erőszakos katonai fellépést azzal indokolja, hogy szembe kell szállni a “fegyveres terrorista csoportokkal”, amelyek a rezsim szerint felelősek a zűrzavarért és a civilek elleni támadásokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik