Nagyvilág

Megkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok

Idén már másodszor rendezik meg a romániai magyarság közös, politikamentes rendezvényeként hirdetett Napokat.

Az összetartozás érzésének erősítése miatt a kolozsvári magyaroknak szükségük van erre a rendezvényre – állapította meg Kelemen Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke üzenetében, amelyet a Magyar Opera épületében rendezett „nulladik napi” eseményen olvastak fel. “Legyenek ezek a napok politikamentesek, hiszen azt, amit a kolozsvári magyarok akarnak, egyesek túlpolitizálják. A kolozsvári magyarok nem akarnak mást, csak itt élni, és kultúrájukat megőrizni” – jelentette ki a miniszter.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédében emlékeztetett, hogy a Kolozsvári Magyar Napokat az a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az EMNT, a történelmi magyar egyházak és a civil szervezetek közösen szervezték meg, és ily módon szerinte a kolozsvári magyarok önazonosságának a visszaadását szolgálja.

Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke úgy vélekedett: a Kolozsvári Magyar Napok az összetartozást, a közös nyelvet és hagyományt jelképezik. “Büszke vagyok arra, hogy Mátyás király szülővárosa Erdély kulturális fővárosa” – jelentette ki. Úgy vélte: nem szabad hagyni, hogy a politikai szempontok felülírják a kolozsvári magyarság érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik