Nagyvilág

Magyar állampolgárokat kísértek be a rendőrségre Kolozsváron

Az volt a bűnük, hogy egy magyar nyelvű "Kolozsvár" feliratú helységnévtáblával fényképezkedtek a város határán.

A hat magyar állampolgárt, köztük egy tízéves kisgyereket azután „kísérték be” a rendőrségre, hogy hétfőn hajnali két óra körül magyar nyelvű feliratot helyezett el a Kolozsvár Torda felőli bejáratánál – mondta el Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul az MTI-nek. A konzult értesítő magyar állampolgár elmondása szerint mind a hatan miskolciak, a rendőrség előállította őket, és a kolozsvári rendőrségen tartózkodnak.

A hétfőre virradóra történt esetről az Adevarul című napilap kolozsvári kiadásának és az Evenimentul Zilei napilapnak az internetes portálja, illetve a manna.ro magyar nyelvű hírportál adott először tudósítást. E források azt írták, hogy a magyar állampolgárokat “őrizetbe vették”.

Az említett internetes híradások arról szóltak, hogy a magyarországi “kirándulócsoport” – négy férfi, egy nő és egy tíz éves gyerek – erdélyi kirándulásról indult haza, megálltak Kolozsvár bejáratánál, ahol fényképezkedni kezdtek egy “Kolozsvár” feliratú helységnévtáblával, amit egy ócskapiacon vásároltak.

Alma Bruja Brehariu, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek telefonon azt mondta: nincs szó őrizetbe vételről. A hivatalos rendőrségi közlés arról szól: a kolozsvári rendőrök “felderítették”, hogy négy magyarországi illetőségű ember magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el a helyszínen. A rendőrségi szóvivő szerint a magyar állampolgárokat “közerkölcs elleni vétség és csendháborítás” gyanújával bekísérték a rendőrségre.

Szilágyi Mátyás az MTI-nek elmondta: a főkonzulátus mindent megtesz a történtek tisztázása érdekében, különös tekintettel arra, hogy az előállítottak között van egy tízéves gyermek is. A képviseletnek tájékozódnia kell arról is, hogy a hatóságok szerint a magyar állampolgárok milyen szabályokat sértettek meg, s hogy a rendőrségi intézkedésnek milyen jogi alapja van – mondta a főkonzul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik