Nagyvilág

Utakat torlaszolnak, hidakat foglalnak el a görög taxisok

A megmozdulással a bevezetett reformok ellen tiltakoznak, a sztrájk azonban igen kedvezőtlenül hat a turizmusra a nyári főszezonban.

Az immár két hete tartó sztrájkkal a taxisok a kormány terve ellen tiltakoznak, amelynek értelmében új taxi engedélyt vezetnének be annak a törekvésnek részeként, hogy liberalizálják egyes üzleti szektorok működését. Hasonló intézkedéseket terveznek a mérnökök és a jogászok körében is, ami fontos feltétele annak, hogy az ország továbbra is segítséget kapjon az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A taxisofőrök elfoglalták az ország leghosszabb függőhídját és eltorlaszolták az Athén-Patras autópályát Görögország nyugati részén. Mások a krétai Heraklion repülőterére vezető utakat állták el, arra kényszerítve a turistákat, hogy 500 métert gyalogoljanak a csomagjaikkal. Vasárnap a taxisok megakadályozták, hogy 1.600 turista meglátogathassa a híres régészeti lelőhelyet, a krétai Knósszoszt.

A görög szállodatulajdonosok szerint a sztrájk nagy károkat okoz a turizmusnak, az ország szinte legfontosabb ágazatának, ezért bírálták a kormányt, hogy nem képes megoldani a helyzetet, és kilátásba helyezték, hogy beperelik a taxisokat.

A kormány azzal fenyegetőzik, hogy drasztikusan lép fel a tüntetők ellen. Jeórjiosz Papandreu kormányfő megszorítási tervei ellen már május óta tüntetnek Görögországban, ahogyan azonban az utóbbi két hétben emelkedett a hőmérséklet, úgy csökkent a tiltakozók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik