Nagyvilág

Megint csúszik a rendkívüli euróövezeti csúcs

Diplomáciai források szerint a jövő héten tartják a korábban még vasárnapra, azelőtt pedig péntekre tervezett csúcstalálkozót.

Diplomáciai források szerint elvileg valamennyi fontosabb szereplő egyetértett a csúcstalálkozó megtartásával, beleértve Németországot is. A konkrét időpont attól függ, mennyi idő alatt hozzák tető alá a megállapodást arról, hogy a magánbankok milyen módon kapcsolódjanak bele a görög adósságrendezésbe.

Szerdán kora délelőtt még vasárnap, előzőleg már e héten péntek volt a csúcstalálkozó lehetséges időpontja.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei kedd hajnalban – több mint tíz órás brüsszeli ülést követően – nyilatkozatot adtak ki, amelyben további intézkedéseket helyeztek kilátásba az adósságválság enyhítése és az átterjedés megakadályozása céljából. Ez azonban nem nyugtatta meg a pénzügyi piacokat, amelyek immár nyíltan aggódnak amiatt, hogy a krízis hullámai az EU egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik.

Közben szerdán a legnagyobb európai hitelminősítőnek számító Fitch Ratings egyszerre négy fokozattal rontotta le Görögország minősítését, és a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető szintre rakta a görögöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik