Nagyvilág

Újságírósztrájk a BBC-nél elbocsátások miatt

A 24 órás akciót a BBC Világszolgálatánál tervezett jelentős mértékű leépítés miatt hirdette meg a brit újságíró-szakszervezet.

Az újságírók munkabeszüntetésének már péntek délelőtt érezhető hatása volt a brit közszolgálati médiatársaság hírszolgáltatására. Elmaradt a BBC televízió egyes csatornájának reggeli magazinja, ahol a BBC hírtelevíziójának műsorát közvetítették. A BBC News hírműsora is szegényesebb volt a szokásosnál. A csatorna péntek délelőtt például aktuális hírek helyett összefoglalót sugárzott Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő múlt heti észak-amerikai látogatásáról.

A BBC az év elején jelentette be, hogy a következő három évben a World Service 2400 munkatársa közül 650-et szélnek ereszt. A leépítéssel a BBC vezetése évi 46 millió fontot (14 milliárd forintot) kíván megtakarítani.

Az 1932-ben alapított Világszolgálat jelenleg évente 272 millió fontos működési költségeit teljes egészében a brit külügyminisztérium fedezi. A tavaly májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális kormánykoalíció azonban a munkáspárti elődtől örökölt súlyos költségvetési helyzet miatt általános kiadáscsökkentési programba kezdett, amely a külügyi tárcát is erőteljesen sújtja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik