Nagyvilág

Öt év alatt több ezer munkatárstól válik meg a BBC

A BBC az előfizetési díjak befagyasztása miatt költségcsökkentő intézkedésekre kényszerül.

A brit közszolgálati médiatársaság és a kormány közötti megállapodás értelmében a következő hat évben nem változik a jelenleg 145,50 fontos (42 ezer forintos) éves előfizetési díj. Ez azonban az előzetes becslések szerint az előfizetési díjból származó bevételek reálértékének 16 százalékos csökkenését jelenti az időszak végéig.

A The Sunday Times értesülése szerint a BBC vezetősége ősszel 20 százalékos költségleépítési tervezetet terjeszt az irányító testület, a BBC Trust elé. A takarékossági program részeként a következő öt évben háromezer fővel 17 ezerre apadna a BBC alkalmazotti gárdájának létszáma.

A BBC hazai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint a Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalakon soha nincs reklám, a társaság az évi előfizetési díjból, valamint világszerte rendkívül népszerű dráma- és dokumentum-programjainak értékesítéséből tartja fenn magát.

Az éves előfizetési díjat a törvényi meghatározás szerint minden olyan brit háztartásnak fizetnie kell, amelyben bármely eszközzel – televízión, számítógépen, sőt mobiltelefonon – nézhetők és rögzíthetők a televíziós adások.
A jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció részéről már több komoly bírálat is elhangzott a közszolgálati médiatársaság gazdálkodásával kapcsolatban.

A Policy Exchange nevű közéleti elemző csoport egy korábbi helyzetértékelésében felrótta a BBC-nek, hogy az “megszállottan hajszolja” a minél nagyobb nézettségi mutatókat, a kereskedelmi riválisokkal versengve. A Policy Exchange jelentése kiemelte, hogy a BBC például hatalmas összegeket fizet a Forma-1-es autóversenyek közvetítési jogáért, jóllehet ezek közvetítését a kereskedelmi adók is meg tudnák oldani, ha a BBC nem pályázna erre a sporteseményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik