Nagyvilág

40 éves sincs az új finn miniszterelnök

A finn parlament nagy többséggel megszavazta szerdán, hogy Jyrki Katainen, a konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt vezetője legyen az ország új miniszterelnöke.

Az április 17-én tartott parlamenti választásokon egyik politikai formáció sem szerzett többséget, a legtöbb szavazatot azonban Katainen Nemzeti Koalíciós Pártja (KOK) kapta, így ő alakíthatott kormányt. Az euroszkeptikus Igazi Finnek (PS) pártjának előretörése (19 százalék) azonban igencsak megnehezítette a koalíciós tárgyalásokat. Katainen a múlt héten jelentette be, hogy széles koalíciót hoz létre a Szociáldemokrata Párt (SDP), a Baloldali Szövetség (VAS), a Zöld Liga (VL), a Svéd Néppárt (SFP) és a Kereszténydemokrata Párt (KD) bevonásával.

Az új hatpárti kormány a tervek szerint még szerdán hivatalba lép.

A 39 éves Jyrki Katainent fiatal kora ellenére az egyik legtehetségesebb finn politikusnak tartják. Huszonnyolc éves volt, amikor először parlamenti képviselővé választották. Pártja élére 2004-ben került. Finn politológusok szerint a legkellemetlenebb és legtöbb fejtörést okozó problémákat is eredményesen oldotta meg, miközben a nemzetközi gazdasági-politikai színtéren is mindinkább kitűnt tehetségével. A Financial Times című brit lap 2008-ban Európa legjobb pénzügyminiszterének választotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik