Nagyvilág

Ma sikeressé válhat a rasszista párt

Az úgynevezett Igazi Finnek szélsőjobboldali pártja tematizálta a kampányt Finnországban.

Az Igazi Finnek a bevándorlás és a két hivatalos nyelv fenntartása ellen hadakoztak minden fronton. Ezek a témák a korábbi választásokon háttérbe szorultak, mert a hagyományos pártok közös elhatározással nem hangsúlyozták őket. A populizmus most annak ellenére bevált, hogy Finnország fogadja be a legkevesebb politikai menekültet a skandináv államok közül.

A legfrissebb, csütörtökön kiadott felmérés szerint a kormányban részt vevő Nemzeti Koalíciós Párt a szavazatok 21 százalékára számíthat, a szintén koalíciós tag Centrumpárt, valamint a Szociáldemokrata Párt és az Igazi Finnek pedig egyenként 15-19 százalékra. A mai parlamenti választásokon ezzel az idegengyűlölő pártnak esélye nyílik akár hatszorosára is növelni a képviselői helyeinek számát.

Az Európai Unióban Portugália pénzügyi kisegítését látják kockán forogni a választáson. Kérdéses ugyanis, hogy sikerül-e többséget szereznie az eddigi jobboldali koalíciónak, vagy rászorul az Igazi Finnek képviselőire is, miközben ez a párt még lebegteti, hogy támogatja-e Portugália megsegítését. Az Igazi Finnek nem egységesek, de eddig általában euroszkeptikus irányvonalat követtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik