Nagyvilág

Líbia: polgári áldozatok egy NATO-légicsapásban

Egy eltévedt rakéta ölt meg több civilt Tripoliban. Közben heves harcok zajlottak Misztráta mellett a lázadók és a kormányerők között.

Elismerte a NATO vasárnap este, hogy előző éjjel polgári személyek is áldozatul estek egy légicsapásának a líbiai Tripoliban.

A NATO-művelet főparancsnoka, Charles Bouchard sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt, ugyanakkor leszögezte, hogy a szövetség a lehető legnagyobb körültekintéssel hajtja végre a polgári lakosság ellen erőszakkal fellépő rezsimet célzó csapásait.

A közlemény szerint a szombat éjjeli légicsapás célpontja egy rakétabázis volt, ám egy NATO-lövedék – feltehetően rendszerhiba miatt – nem a tervezett céljában csapódott be. Ez valószínűleg polgári áldozatokkal járt – áll a nyilatkozatban, amely szerint az eset körülményeit még vizsgálják. Az áldozatok pontos számát a NATO nem közölte. A líbiai kormány közlése szerint hét polgári lakos, köztük két kisgyermek vesztette életét.

Kilencen meghaltak és 51-en megsebesültek vasárnap a nyugat-líbiai Miszráta környékén a Moammer Kadhafihoz hű erők és a felkelők közötti heves harcokban – tudatták a lázadók közleményben.

Heves harcok Misztrátánál

A Kadhafi-párti erők nehéztüzérséggel lőtték Dafniét, a lázadók kezén lévő Miszráta nyugati bejáratát, a felkelők viszonozták a tüzet.

A tüzérségi támadásnak és a lövöldözésnek 9 halottja és 51 sebesültje volt, lázadók és civilek. Több sebesült állapota súlyos.

A hírt független forrásból nem lehetett ellenőrizni, de más ellenzéki források is heves harcokról számoltak be, amelyek még az esti órákban is tartottak a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszráta nyugati részénél.

A lázadók – elmondásuk szerint – a Kadhafi-párti erők több kísérletét akadályozták meg, hogy behatoljanak a városba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik