Nagyvilág

Miszráta: A kormányerők elvonulnak, de a harcok folytatódnak

A líbiai kormányerők elvonulásáról számoltak be a Miszráta városát védő felkelők szombaton, a harcok azonban nem csitultak.

“A város felszabadult, a felkelők győztek – közölte Dzsamál Szálem, az ellenzék hivatalos képviselője telefonon a hetek óta ostromlott Miszrátából. – Kadhafi erői részben megsemmisültek, részben pedig menekülnek” – tette hozzá.

Ugyanakkor foglyul ejtett katonák a Kadhafihoz hű csapatoknak kiadott visszavonulási parancsról beszéltek.

Ez és a felkelők közlése egybecseng Háled Kaim külügyminiszter-helyettes péntek esti bejelentésével, amely szerint a líbiai hadsereg elvonul Miszráta alól, s a jobbára a felkelők uralta várost a környékbeli törzsekre bízza.

Háled Kaim a döntést a nyugati hatalmak légicsapásaival indokolta, és azt mondta: ha a hadsereg nem tud megbirkózni a feladattal, annak megoldását az adott térségben élő emberekre kell hagyni. Hozzáfűzte: a tripoli kormány “nem szól bele”, hogy a törzsek békés úton, vagy fegyverek segítségével oldják meg a kérdést.

Bejelentése azonban aligha jelent komoly változást, mivel a környékbeli törzsek Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogatják, és fegyvereseik nagy része valószínűleg már eddig is részt vett a miszrátai harcokban az “önkéntes” milicistákból összeállított “népi hadsereg” zászlója alatt.

A város legnagyobb kórháza, a Hikma magánklinika ugyanakkor szombaton is heves harcokról számolt be, közölve, hogy késő délutánig több mint 25 halottat és száz sebesültet szállítottak be hozzájuk. A kórház egyik orvosa, Hálid Abu Falra szerint nem győzik a munkát, a mentőautók öt-tíz percenként hoznak újabb áldozatokat. “Semmink sincs már, se felszerelésünk, se személyzetünk, se gyógyszerünk. Minden műtőnkben folyamatosan operálunk” – mondta.

A francia hírügynökség újságírói szerint a városban egész nap robbanások és lövések hallatszottak.

A felkelők egyik szóvivője az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak azt mondta, hogy Kadhafi csapatai visszavonulásuk útvonalán álcázott robbanószerkezeteket telepítettek holttestek mellé és autókba, s újabb rajtaütéseket hajtottak végre.

Miszráta a harmadik legnagyobb líbiai város, 200 kilométerre keletre fekszik Tripolitól. Két hónapja tartó ostromában kórházi források szerint eddig több mint ezer ember vesztette életét, s mintegy háromezren sebesültek meg. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ugyan behatoltak a város számos területére, de nem tudták elfoglalni Miszrátát, ahol véres utcai harcok alakultak ki.

Szombaton a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) újabb hajója futott be a város kikötőjébe, gyógyszer- és élelmiszer-szállítmánnyal a rakterében. A hajó a tervek szerint még a nap folyamán újabb ezer menekülőt – többségükben nigériai bevándorlókat – vesz a fedélzetére, hogy a kelet-líbiai Bengáziba vigye őket. A szervezet eddig több mint 3100 Miszrátában rekedt külföldit menekített ki.

A kikötőbe vezető úton szombaton líbiai családok százai álltak sorba abban a reményben, hogy a hajó őket is fedélzetére veszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik