Nagyvilág

Svájc hadat üzen a rabszolgaságnak

Svájc véget vet a háztartási alkalmazottak külföldi munkaadók, például diplomaták általi kizsákmányolásának. A kormány által elfogadott rendelet július 1-től hatályos - vált ismertté csütörtökön Bernben.

Svájcban egyre gyakrabban lepleződnek le olyan munkaadók, akik diplomáciai mentességet vagy egyéb előjogokat élveznek, és rettentő mostohán bánnak alkalmazottaikkal. A jövőben a munkavállaló és a munkaadó szerződést ír alá, amelynek mintájául kötelezően a svájci külügyminisztérium formanyomtatványa szolgál.

A bért részben készpénzben, részben természetben állapíthatják meg, a minimális havi bér 1200 frank (közel 260 ezer forint) lesz. A munkabért svájci bankszámlára kell átutalni, amely csakis a háztartási alkalmazott nevére szólhat. A szállás, a teljes ellátás, a társadalom-, baleset- és betegbiztosítás minden költsége a munkaadót terheli.

A magánháztartásban foglalkoztatott alkalmazottnak – mielőtt megkapná tartózkodási engedélyét – személyesen kell megjelennie Svájc illetékes külképviseletén, ahol többek közt tájékoztató füzetet kap jogairól és kötelezettségeiről. Azt is feltüntetik ebben, hogy kihez kell fordulnia, ha Svájcba érkezését követően nehézségei támadnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik