Nagyvilág

Észak-koreai rakétákkal fegyverkezik Irán

Egy ENSZ-jelentés szerint Irán a világszervezet szankcióit megsértve rendszeresen beszerez Észak-Koreától ballisztikus rakétákat, alkatrészeket és technológiát. Teherán tagad.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő szerint Irán rakétaprogramja olyan fejlett, hogy nincs szüksége külső segítségre. A szóvivő “koholmánynak” nevezte az ENSZ-dokumentumot.

A jelentést a Biztonsági Tanács szankcióinak betartását ellenőrző bizottság készítette, s kedden terjesztette a BT elé. A jelentés szerint Észak-Korea “keményvalutához” próbált hozzájutni, hogy fejlessze saját programjait, s ezért aktív exporttevékenységet folytatott, teljes rakétarendszereket, alkatrészeket és technológiát adott el számos közel-keleti és dél-ázsiai vásárlónak. Diplomaták Kínát jelölték meg tranzitországként.

Peking nem tulajdonít nagy jelentőséget az ENSZ-dokumentumnak. Csiang Jü külügyi szóvivő közleményében tudatta, hogy Peking nem is kíván reagálni névtelenül elhangzó vádakra.

A BT Észak-Korea első föld alatti atomrobbantása után, 2006-ban vezetett be büntetőintézkedéseket Phenjan ellen, majd a 2009-es, második robbantás után szigorította a fegyverembargót is magába foglaló szankciókat, hogy meghiúsítsa Phenjan atom- és rakétaprogramját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik