Nagyvilág

Van Rompuy a magyar elnökség munkáját is méltatta

Nyílt napot, szabad látogatási programsorozatot rendeztek az Európai Unió brüsszeli központi épületeiben szombaton.

Herman Van Rompuy, az EU állam- és kormányfői tanácsának állandó elnöke az unió soros elnökségének, Magyarországnak a tevékenységét is méltatta.

Az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács, a választott képviselőkből álló Európai Parlament, valamint az uniós végrehajtó szerv, az Európai Bizottság épületeit a nyárias időben idén is több ezer érdeklődő kereste fel az EU ünnepnapjához, május 9-hez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében.

A Tanácsban ezúttal a soros elnök Magyarországé volt a főszerep. A Justus Lipsius németalföldi humanista gondolkodóról elnevezett épületben számos magyar stand működött változatos programokkal.

Az érdeklődők egyebek között hologramot láthattak Szent István király koronájáról, megtekinthették az innováció Magyarországon című kiállítást, Pillantás Magyarországra címmel egy kulturális és történelmi kiállítást, nemezelési bemutatót, Múlt és jövő címmel tárlatot az Óbuda Egyetem diákjainak alkotásaiból, s megtekinthették az ugyancsak diákok készítette elektromos autót. Üzenem Európának címmel gyermekrajz-kiállítást is rendeztek, továbbá a legkisebbek őshonos magyar állatfajokat is megtekinthettek plüssállatok formájában. Folklórműsor keretében a látogatók hagyományos magyar népzenét és táncokat élvezhettek, valamint táncházban vehettek részt a BFK Band, a Világfa együttes és a Kezes Band műsoraival.

Találkozhatott a közönség Juhász Rolanddal, a sokszoros belga bajnok Anderlecht magyar sztárfutballistájával, valamint Kovács Péter világbajnok és Karászi Roland freestyle focistákkal. Perge Olivér Rubik-kocka bemutatót tartott.

A gasztronómiai bemutató keretében az elmaradhatatlan magyar borok mellett pogácsával, kolbásszal és téliszalámival, csokoládés almakarikákkal, valamint kürtőskaláccsal kínálták a látogatókat.

Vargha Ágnes nagykövet kíséretében meglátogatta a magyar standokat Van Rompuy is, aki egyebek között elmondta, hogy szorosan együttműködik a magyar EU-elnökséggel az uniós munkában. A belga politikus egyúttal méltatta Magyarország elnöki tevékenységét.

Juhász Roland a rendezvény keretében egy magyar válogatott mezt adott át Van Rompuynek.

Bemutatkozott még a következő soros elnökséget ellátó Lengyelország is, továbbá az energiatakarékossággal és innovációval kapcsolatos újdonságok, köztük a napenergiával hajtott repülőgép is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik