Gazdaság

Boldogtalan évtized vár ránk?

A megszorítást sehol nem lehet elkerülni, ezért állandó problémák jelentkeznek majd Európában - véli az MTA szakértője.

A következő időszak az európai integráció legkevésbé boldog évtizede lehet, elsősorban az államadósság-válság és a nagy munkanélküliség miatt – véli Rácz Margit, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.

A szakértő a Jászi Oszkár Külpolitikai Társaság szerdai budapesti tanácskozásán kifejtette: a válságnak sajátos dinamikája van, a pénzügyi válság után a reálgazdaság válsága, majd államadósság-válság következik. Ezután politikai, majd szociális válság jöhet, ha nem indul be a világ meghatározó térségeiben legalább 1,5-3 százalék közötti növekedés – vélekedett, hozzátéve, hogy mivel Európa a legkisebb növekedést produkáló gazdasági térség, a következő időszak az Európai Unió legkevésbé boldog évtizede lehet.

A legnagyobb probléma az államadósság-válság és a magas munkanélküliség, ezek a gondok pedig nagyon lassan enyhülnek – mondta Rácz Margit. Hozzátette: megszorítás nélkül sehol nem lehet megoldani a helyzetet, ezért állandó szociális problémák, politikai feszültségek lehetnek, és alacsony növekedés lehet a jellemző. „Bizonyos fajta népvándorlás is lesz Európán belül, és aki gazdagabb, az viszi majd el a fiatal, képzett munkaerőt” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik