Nagyvilág

Ausztria epedve várja a magyarokat

Az ausztriai szállodák minden évben mintegy 50.000 állásra keresnek munkavállalókat.

Május 1-től Ausztria és Németország is megnyitja a munkaerőpiacát a magyarok mellett a csehek, az észtek, a lettek, litvánok, a lengyelek, a szlovákok és szlovénok előtt.Az évente csaknem 33 millió turistát fogadó Ausztria folyamatos igényt tart szakképzett és szakképzetlen munkavállalók iránt egyaránt.

2011. első negyedévében az osztrák munkaügyi hivatal nyilvántartásában 15%-kal több betöltetlen szállodai és éttermi állás szerepelt, mint 2010-ben és munkabérek is megemelkedtek – mondta el Peter Peer, az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) társelnöke. Februárban az alkalmazottak havonta 170 euróval többet kerestek, mint 2007-ben. Az idegenforgalomban dolgozók mintegy fele az osztrák minimálbérnél magasabb fizetésre is számíthat – egyebek között ez is olvasható abban a tájékoztató brosúrájában, amelyet az ÖHV az összes magyarországi szakiskolának is eljutatott.

Az ausztriai munkavállalásról és létfenntartásról az alábbi internetes címen tájékozódhat: www.oehv.at/ausztriai-esely. A honlapon nemcsak az álláslehetőségről lehet információkat szerezni, hanem az egészségügyi ellátásról, nyelvtanfolyamokról, szállásról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik