Gazdaság

Andor: nem kell aggódni a munkaerőpiac megnyitása miatt

Alaptalannak nevezte a munkaerőpiac megnyitásával kapcsolatos németországi aggodalmakat Andor László.

Az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikáért felelős magyar biztosa a Handelsblatt pénteki számában megjelent cikkében úgy ítélte meg, hogy valamennyi országnak előnye származik munkaerőpiacának teljes megnyitásából.

A magyar biztos emlékeztetett azokra az aggodalmakra, amelyekkel a 15 régi tagállam 2004-ben a munkaerőpiaci korlátozásokat indokolta. Akkoriban olyan félelmek terjedtek el, hogy a kelet-közép-európai munkavállalók beáramlása veszélyeztetheti a béreket és a munkahelyeket. Az aggodalmak nem igazolódtak be, a keleti bevándorlás a régi tagállamok számára egyértelműen pozitívnak bizonyult – vélekedett Andor László.

A korábbi példák azt bizonyították, hogy az új munkaerő nem szorította ki a belföldit, hanem a lyukakat tömte be. Nem növekedett a munkanélküliség, és nem emelkedtek a szociális kiadások sem – írta Andor László, aki szerint a nyitott munkaerőpiacok a múltban hozzájárultak a feketemunka csökkenéséhez. Indokolatlannak bizonyultak a bérek leszorításával, az úgynevezett dömpingbérekkel kapcsolatos aggodalmak is – mutatott rá a magyar biztos.

A biztos, aki a munkaügyek mellett a szociális ügyekért is felelős, annak a nézetének adott hangot, hogy a mobilitás részét jelenti az európai munkanélküliségi probléma megoldásának.

Németország – Ausztriával együtt – május elsejei hatállyal a régi tagállamok közül utolsóként szünteti meg a hét éven keresztül érvényben volt munkaerő-piaci korlátozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik